Kawa Jamajka Blue Mountain – najlepsza kawa na świecie? Sprawdzamy!

Kawa Jamajka Blue Mountain – najlepsza kawa na świecie? Sprawdzamy!

Kawa Blue Mountain z Jamajki cieszy się legendą jednej z najlepszych kaw na świecie. Co sprawia, że pochodząca z niewielkiej wyspy kawa od lat cieszy cię znakomitą sławą i rosnącą popularnością na całym świecie?

Blue Mountain – kawa, która podbiła serca smakoszy

Co sprawia, że kawa z Jamajki jest znana na każdym krańcu globu? To kwestia doskonałego smaku. Kawę Blue Mountain wyróżnia brak goryczy, łagodny smak i lekko wyczuwalna słodycz. Tym co najbardziej, urzeka miłośników tej kawy jest jej intensywny, owocowo-kwaskowy, świeży zapach, w którym wyczuwalne są aromaty:

  • kwiatów,
  • cytrusów,
  • czekolady,
  • przypraw.

Aby w pełni zachować urzekającą delikatność, ziarna są poddawane łagodnemu lub średniemu wypalaniu. Kawa Blue Mountain lubi występować solo, roztaczając swoje walory jako single origin, ale znakomicie komponuje się także w starannie dobranych blendach. Kompozycja kaw z dobrej palarni będzie świetnie łączyć kawę Blue Mountain z innymi, dobrej jakości arabikami.

Skąd pochodzi wyjątkowa kawa – Jamajka, Góry Błekitne

Wyjątkowa kawa Blue Mountain jest uprawiana w wyjątkowych okolicznościach. Tak jak dobre wino ma swój chroniony obszar pochodzenia, tak samo ta kawa z Jamajki swoje walory zawdzięcza miejscu, z którego pochodzi. W tym przypadku mowa o Górach Błękitnych. To jedno z najwyższych pasm górskich na Karaibach (ponad 2 100 m n.p.m.), które charakteryzuje:

  • niezwykle wysoka wilgotność,
  • niemal nieustannie unoszące się mgły,
  • umiarkowana, chłodna temperatura.

Mgły i gęste chmury, które unoszą się nad plantacjami na górskich tarasach ograniczają dostęp promieni słonecznych. Przez to Blue Mountain kawa arabika dojrzewa wolniej, nabierając wyjątkowego charakteru. Całości obrazu idealnych warunków do uprawy dopełnia przepuszczalna, żyzna ziemia.

W rejonie Gór Błękitnych kawa ma już liczoną w setki lat historię uprawy. W 1725 r. niejaki sir Nicolas Lawes sprowadził na Jamajkę pierwsze sadzonki. Od tego czasu kawa mocno wrosła w krajobraz lokalnych plantacji, uprawiana często w niewielkich gospodarstwach w systemie mieszanym, z awokado i bananami.

Kawa z Jamajki – wyjątkowe traktowanie

Tak niezwykła kawa, zasługuje na szczególne względy. Uprawiana jest głównie w małych gospodarstwach, na wyspie znajduje się niewiele większych plantacji. Wysokogórskie lokalizacje upraw sprawiają, że większość prac musi być wykonywana ręcznie, zajmuje się nią około 25 tys. rolników z Jamajki. Ten rodzaj kawy nie jest pakowany w worki – przechowuje się ją zawsze w drewnianych beczkach. Blue Mountain to jamajski skarb, nie powinno zatem dziwić, że każda partia musi otrzymać urzędowy certyfikat autentyczności, przyznawany przez Jamaican Coffee Industry Board.

Nie dość, że kawa Jamajka jest uprawiana na niewielkim obszarze, plony są narażone na zniszczenia podczas huraganu, to na jej obecność na rynku mocno wpływa… Japonia. Kawa Blue Mountain jest bardzo ceniona w Kraju Kwitnącej Wiśni, który kontraktuje zdecydowaną większość (powyżej 80%) wszystkich zbiorów. Mimo wysokiej ceny i małej dostępności, jedno jest pewne – każdy miłośnik kawy powinien spróbować legendarną kawę Blue Mountain.

No Responses

Write a response